Triathlon

Vad är triathlon?

Triathlon består av tre grenar som görs efter varandra i en följd. Den första grenen som avverkas är simning och distansen varierar beroende på vilket lopp du utför. Därefter ska du cykla, och här är det viktigt att du cyklar individuellt. Du får alltså inte dra nytta av dina konkurrenter och ligga bakom i deras fartvind eller dylikt. Sista sträckan är löpning och även den är i varierande längd. Något som är speciellt med triathlon är att det sker i en viss ordningsföljd där det kan vara väldigt avgörande hur snabb du är i dina byten. Först simmar du i badkläder av något ska, sedan ska du upp på en cykel med skor och strumpor av rätt sort, och sedan ska du springa i dina löparskor, och detta helst utan att få skavsår på grund av blöta svettiga fötter.

Kan vem som helst börja med triathlon och är det en sport som passar alla? Ja, absolut kan alla göra detta om man kan cykla, springa och simma. Det krävs dock en hel del utrustning, du måste lägga ner väldigt mycket tid på träning, sköta kost och sömn, samt ha möjlighet att ha struktur på din vardag så att allting fungerar. Normalt träningsintervall beroende på hur bra du vill bli är att avverka mellan 3 och 12 träningspass i veckan. Det bästa är att hitta ett träningsupplägg som passar dig som person.

I en olympisk triathlon ska du avverka 1500 meter simning, 40 kilometer på en cykel och avsluta med en löpsträcka på 10 kilometer. Att genomföra en ironman är något som många triatleter drömmer om, och här pratar vi helt andra distanser, och det är väl här de 12 passen behövs.En riktig ironman består av 3,8 kilometer simning, tätt följd av en cykeltur på 180 kilometer och en avslutning med ett maraton,42,2 kilometer.

ashe