Triathlon

Friidrottens vingslag – historier från arkiven

Du har precis hittat till en intressant artikel där vi tittar lite närmare på och granskar en del spännande fakta om friidrott och vad som ligger bakom dem, deras bakgrundshistorier. Läs vidare för att få veta mer. Kanske du känner för en löprunda sedan eller lite bowling Stockholm framåt kvällskvisten. Trevlig läsning!

Därför springer kvinnor tio meter kortare när de springer häcklopp

Du kanske någon gång har undrat varför kvinnor endast springer 100 meter när de tävlar i 100 meter häck, medan männen springer 110 meter häck istället? Svaret är faktiskt ganska enkelt och även logiskt.

I den moderna häcklöpningen så springer man ungefär tre steg mellan varje häck och det råkar vara så att män tar längre kliv i varje steg än kvinnor, helt enkelt på grund av att män är längre och mer explosiva. Rent anatomiska och fysiologiska skillnader, alltså. Vad har det då med distansen att göra? Jo, för att de två grenarna ska motsvara varandra mer för de båda könen, så vill man behålla antalet häckar för både män och kvinnor. För att män ska kunna ta tre steg mellan varje häck så behöver de springa 10 meter extra, annars så skulle männen få ta bort en häck och tävla med färre antal häckar. Det handlar alltså inte alls om någon slags tanke om att män skulle orka springa längre på högsta toppfart i ett häcklopp.

Hemligheten bakom ett av världens mest revolutionerande grepp inom friidrotten – floppstilen av Dick Fosbury

Dick Fosbury var en ung student som även visste hur man tog sig över en ribba på ett nytt sätt. Hans nya floppstil slog världen med häpnad när han tog sig över ribban med ryggen emot ribban vilket var mer effektivt. Stilen var inte något som han hade tänkt ut likt han planerat något eller räknat ut något inom sina studier, utan istället något som han lärde sig intuitivt.

Historien om atleten som motbevisade Hitlers teorier om den överlägsna ariern

När nazistiska Tyskland, styrt av Adolf Hitler, stod värd för de olympiska spelen i Berlin 1936 på klassisk mark på Olympiastadion, var hela spelen en styrkedemonstration av Nazitysklands förmåga vad gäller arrangemanget. I de dittills mest påkostade olympiska spelen 1936 var ceremonier och arenor påkostade. Kanske lyckades Hitler imponera på världen med vad fascistlandet lyckades visa upp vad gäller arenor och inramning i de dittills mest politiska olympiska spelen. Men vad gäller tanken på ariern som en överlägsen människa så blev det inte alls så. Istället så blev den mörkhyade amerikanen Jesse Owens, de olympiska sommarspelen i Berlins obestridliga toppatlet. Jesse Owens stod för strålande insatser i både sprintdistanserna och i grusgropen, där det gällde att ta sig längst. En tysk konkurrent, Luz Long, som inte trodde på Hitlers idéer men som var Owens närmaste konkurrent, firade tillsammans med Jesse Owens på prispallen efter att tävlingarna var avgjorda, som en symbolisk gest av världsgemenskap. De två blev goda vänner under OS och förblev vänner därefter, men Luz Long avled 1943 under andra världskriget. Jesse Owens höll dock kontakten med Longs son under en lång tid därefter.

ashe