Fotboll

Ironman – världens största triathlonlopp

Om du någonsin har funderat på att göra en Ironman, så kan vi bara säga – tänk igen eller kör för fullt. Allt beror nämligen på hur motiverad och vältränad du är och väljer du att ge dig i kast med denna galna utmaning så kommer du förmodligen känna dig som världens stoltaste person när du väl går i mål.

Kort om Ironman

Ironman heter Järnmannen på svenska men det är dock ingen som använder denna beteckning. Ironman är det självklara uttrycket och har blivit en kulttävling för enträgna triathlonutövare. Det finns flera av dessa tävlingar ute i världen men den mest kända är den som går av stapeln på Hawaii. Den kallas för Ironman World Championship och hålls på Kailua-Kona. Det intressanta med denna tävling, som är utnämnd till världens största triathlon-lopp, är att den dock inte ingår i världsförbundet för triathlon. Ändå har den fått det goda rykte som den har fått och folk vallfärdar hit, både för att själva delta och för att se folk pusta och svettas och ta i. En av anledningarna är att det var just på Hawaii som den första Ironman-tävlingen tog plats 1978, vilket har etsat sig fast i folks minne. Det ter sig ganska naturligt eftersom det finns få platser på jorden som är så lämpliga för simning som just på Hawaii-öarna.

Sammanlagt finns det cirka 41 ironman-tävlingar i världen, varav 2 stycken hålls i Sverige varje år. Ett Ironman-lopp innebär 3,86 km simning, 180,2 km av cykling och sist men inte minst löpningen som täcker 42 195 meter, d.v.s. ett helt marathon-lopp. Den som inte är trött och färdig efter denna utmaning, lär förmodligen vara dopad på ett eller annat sätt.

Är Ironman för mycket – kör en halv järnman

Precis som med marathon-lopp så kan man även ge sig in i lite lättare tävlingar som innebär att man gör en halv Ironman istället för en hel. Då kanske man inte är fullt så död när man kommer i mål, vem vet.

Utrustning för en Ironman

Faktum är att Ironman själv har givit ut sportutrustning och kläder som är lämpliga och bekväma under ett lopp. Om du emellertid vill leta någon annanstans, så går det bra att till exempel kika in på kampanjjakt.se och leta efter den senaste utstyrseln. Tänk på att ha utrustning så att du snabbt kan byta när nästa moment sker. Många bär kläder som är speciellt utformade så att man slipper förlora tid inför ett byte.

Att tänka på när man kör Ironman

Att ta i för fulla krafter i starten är som att be om ett nederlag. Det hela avslutas nämligen med ett marathon och innan dess kommer du redan vara trött om du tar i för mycket. Börja lugnt och spara på energin till slutet. Då kommer du säkert gå om andra som har visat sig tuffa i starten men som nu önskar att de bara kunde få försvinna från jordens yta av trötthet. Var smart!

ashe