Friidrott

Tips på hur du kan undvika skador

Du med andra gillar att träna för att må bättre och samtidigt är det viktigt att försöka undvika att du får skador i onödan. Det finns många bra och vettiga tips att ta del av för att undvika att du skadar dig under träningen. Alla som har drabbats av överbelastningsskador, så som ömmande hälsenor och benhinnor, vet hur jobbigt det är och framför allt hur ont det gör. Här kommer några tips på hur du kan minska risken för att drabbas av skador när du tränar.

Tio procent

Det gäller att du alltid ökar din träning långsamt och då speciellt vid löpning. En tumregel är att inte öka träningen mer än tio procent per vecka. Ett tips som du kanske kan ha nytta av är att föra en träningsdagbok, vilket gör att du kan lättare ha koll på din träning och dagboken gör att du får reda på hur många procent du ökar din träning med.

Bästa sättet att räkna ut procenten är att ta ett snitt de av senaste två månadernas träning och sedan jämföra det med snittet från den gångna veckan. Då kan du avgöra om du vill jämföra antalet kilometer eller tid, oavsett vilket får du ett snitt som gör att du kan räkna ut hur stor ökning i procent det har blivit under de senaste åtta veckorna.

Byt skor

Något som också har stor betydelse för att du ska kunna hålla dig skadefr är att du bör byta skor då och då på dina träningar. Ett riktigt bra tips är att ha två till fyra olika par som du skiftar mellan när du tränar. Det går att få tag i billiga skor hos outletsverige.se eller liknande, vilket gör att det inte behöver kosta skjortan att ha tillräckligt med skor till träningen. I och med att du byter skor innebär det att du får varierande steg på din löpning.

Bli inte en slav

Det gäller att du inte blir en slav under ditt träningsprogram, som gör att du måste följa det till till punkt och pricka. Skulle du bli du sjuk eller känner dig sliten, kan det vara smart att låta bli att träna ett pass eller två. Världen går inte under för det och gör att du mår så mycket bättre!

Variera underlag

Springer du alltid på asfalt eller preparerade spår, samt att du väljer samma löprunda varje gång du tränar, så finns det större risk att du kommer råka ut för skador. Monotoni gör att skaderisken ökar, men ser du till att variera underlag och löprundor, får dina leder samt muskler omväxling och gör att du på så vis förebygger skador.

Styrketräning

Det är aldrig fel att lägga in ett eller två pass med styrketräning varje vecka. Några bra övningar som du kan göra är armhävningar, utfallssteg, situps av olika typer, plankan samt knäböj, dessa är speciellt bra om du är tränar löpning. Har du starka muskler i mage och bål, blir det som en korsett, vilket gör att du får en bättre hållning som löpare.

ashe