Friidrott

Friidrott tresteg & längdhopp

Inom friidrott finns det olika grenar inom hopp.Längdhopp och tresteg innebär att man springer fram till en viss platta, stampar ifrån och ”flyger” i luften så lång det är möjligt. Man mäter hoppet från ett visst märke, och inte ifrån där foten sattes i sist. Trampar man över det märket blir det övertramp och hoppet ogiltigförklaras.

I en tävling går det till så att alla som är anmälda får tre försök, d.v.s. de får hoppa tre gånger och det hopp som blir det längsta är det som räknas. Därefter får de åtta främsta hoppa ytterligare tre hopp och därefter har man ett resultat.

När det gäller tresteg tar man tre stora steg eller studs och här är det viktigt att den första mellanlandningen ska vara på den foten man hoppar upp på och den andra mellanlandningen måste då ske på den andra foten. Låter krångligare än det är.

Ibland innebär ett hopp att man sätter ett rekord, och skulle det visa sig att medvinden varit starkare än 2,0 meter / sekund så räknas inte hoppet som ett rekord, dock godkänns hoppet i tävlingen oavsett vind eller inte.

ashe