Friidrott

Idrottslöner

Idrottens värld är en de domäner där lönenivåerna kan vara så höga att man baxnar av siffrorna. Och för att vara en aning kritisk – visst ligger det ofta talang bakom, men är det verkligen rimligt att elitidrottare tjänar miljarder? Tydligen är det så, eftersom sporten och då framför allt vissa idrotter som fotboll och ishockey, drar in så ofantliga summor att till och med skådespelarna i Hollywood känner sig lite småfattiga.

Ojämställda löner inom olika idrotter – både för män och kvinnor

Serier som Allsvenskan har sedan 2017 slagit rekord i löner för herrfotbollen som visar en snittlön på över 100 000 kronor/månaden. Samtidigt är det också stora löneskillnader inom idrotten när det kommer till män och kvinnor. Då talar vi om elitidrottare och framförallt inom fotbollen där gapen ter sig som störst.

Medan den portugisiske spelaren Cristiano Ronaldo tjänar drygt 945 miljoner kronor om året, fick en kvinnlig landslagsspelare en månadslön som låg strax under 20 000 kronor/månaden. Dock finns det faktiskt sporter där kvinnorna har en högre lön än männen.

  • Friidrott
  • Simning
  • Alpint
  • Längdskidåkning

Dessa ojämställda löner gör det svårt för vissa elitidrottare att leva på sina pengar varje månad och samtidigt utöva den sport de är bra på. Förvisso finns det både sponsorer och privatlån att ta finansiell hjälp utav, och föreningarna gör vad de kan för att deras spelare ska klara av vardagen. Men ett lönegap på över 98% som i fotbollens fall, är minst sagt astronomisk, även om herrfotbollen drar större publiker och därmed gigantiska summor i jämförelse med damfotbollen.

De bäst betalda sporterna

Vi har redan listat fotbollen och ishockey som två av världens mest populära sporter och därmed faller deras elitutövare inom kategorin ”bäst betalda idrottare”. Men det existerar även andra sporter som drar in belopp du enbart kunnat drömma om. Boxning är ett exempel och under 2018 var Floyd Mayweather den allra bäst betalda idrottsstjärnan på himlen med – 275 miljoner dollar som i svenska pengar konverteras till en summa av knappt 2,5 miljarder kronor! Det är därför inte så konstigt att den 41-årige boxaren har fått smeknamnet Floyd ”Money” Mayweather.

Inom tennisen handlar det också om stora summor på kontot hos de bäst betalda spelarna. Under år 2017 fanns en enda kvinnlig tennisspelare med på listan över 100 bäst betalda elitidrottare inom olika sportgenrer, då hon kammade hem ett årsbelopp på ca 236 miljoner kronor. Under 2018 hade hon dock halkat ned och figurerade inte ens på samma lista. Hennes namn är Serena Williams.

I USA ligger basketstjärnorna tätt på rad att tjäna den årliga storkovan. Talanger som LeBron James och Stephen Curry behöver förmodligen inte heller oroa sig inför pensionen senare i livet med drygt 75 – 85 miljoner dollar om året.

ashe