Fotboll

Amerikansk fotboll

Om man ska beskriva hur amerikansk fotboll går till kan man säga att det är ett positionsspel, vilket går ut på att göra mål i motståndarens mål, eller målområde. Man kan göra en touchdown och få poäng, eller ett sparkmål eller bara föra bollen framåt via spelarna och in i målområdet. Det lag som har bollen har fyra försök på sig att flytta bollen 10 yards eller mer. Klarar man det så får man fyra nya försök att flytta bollen 10 yards och så vidare.

För att hänga med från början i en match är det bra att ha koll på kedjelaget. Det är de som håller upp orangefärgade pinnar som är två meter höga och som markerar var 10 yards är någonstans på planen. Pinnens position berättar också varifrån nästa anfall ska starta. Av pinnen framgår även vilken av de fyra som ska spelas.

Man spelar, precis som i vanlig fotboll, med 11-mannalag och i truppen får man ha 45 man. Man har anfallare och försvar, och man får byta ut spelare hur ofta man vill. Planen är ungefär 110 meter lång och 53 meter bred. Coachen bestämmer vad som ska spelas av alla olika upplägg, och spelet går ut på att föra bollen framåt och in i motståndarens målområde. Ett moment i amerikansk fotboll kallas kickoff, och det innebär att bollen sparkas från mållinjen mot det andra laget, som får returnera bollen så långt de kan. Detta görs efter touchdown och start av varje nytt spel. Varje match pågår 48 minuter effektiv tid och den är uppdelad i 4 halvlekar. Om spelaren tappar bollen kallas det för fumble, och om motståndarlaget lyckas att ta bollen kan de få poäng.

Om det anfallande laget misslyckas med att få bollen in i målområdet kallas det för intervention och även här kan motståndarlaget greppa åt sig bollen och få poäng.

Varje halvlek får båda lagen ta en timeout. Det får de göra 3 gånger ,och den tiden använder de till diskutera spelupplägg eller förändringar i spelet.

Att göra en ”sack” innebär att en quarterback blir nertacklad innan bollen passas vidare.

Ser man en gul flagga kastas innebär det att någon brutit mot en regel. Amerikansk fotboll räknas som en tacklingssport, men det finns många regler som måste följas. För att alla regler ska kunna följas använder man av mellan 4 och 7 domare per match.

ashe