Fotboll

Få upp barnens ögon för sport

Nu för tiden spenderas många timmar i veckan framför en datorskärm. Det är naturligt i dagens informationssamhälle då mycket arbete sköts från datorn. Men att stilla framför en skärm är inte bra för kroppen, ögonen och hjärnan. Kroppen förblir i en statisk ställning, ögonen har ett konstant blinkande sken framför sig och man får lätt huvudvärk.

Att arbeta framför en dator är en sak, men dagens barn- och ungdomsgeneration spenderar även många timmar framför datorskärmen för att socialisera sig och spela spel online med vänner.

Detta är oroväckande, då detta ofta går ut över kropp och hälsa. De som växte upp under 90-talet socialiserade och idrottade på ett helt annat sätt. Man sprang hem från skolan, tog på sig andra kläder och begav sig exempelvis ut till närmsta landhockey- eller fotbollsplan eller till någon lekplats och spenderade sina timmar där innan det var dags att gå hem för att äta kvällsmat. Att istället spendera motsvarande timmar framför en dator leder i många fall till dålig kroppshållning, övervikt och andra dåliga vanor.

Därför bör man i relativt ung ålder introducera barnen för sport. På de flesta orter har man möjlighet att prova på olika sporter för att se om det är någon särskild som lockar. I den lilla ort där jag växte upp fanns det möjlighet till fotboll, tennis och badminton. Jag provade alla men fastnade till slut för fotboll och har tack vare den fått många vänner för livet samtidigt som jag lärt mig om vikten av gemenskap, samarbete och respekt. Saker som format mig till den människa jag är idag.

Det finns nästan alltid någon sport som tilltalar ett barn, och beroende på individen finns det olika typer av idrott man kan prova.

Om ditt barn skulle fastna för en särskild sport så tillkommer givetvis kostnader som medlemsavgift, träningsläger samt funktionella träningskläder som du kan köpa på kidsbrandstore.se.

Nedan finns några exempel på sporter som kan intressera barn:

  • Lagsport – Fotboll, handboll och innebandy är några exempel på lagsporter. Är ditt barn en teamplayer som dessutom har lite bolltalang, så kan man prova på sporter inom denna kategori.
  • Individuell sport – Tennis, badminton och golf är i så fall sporter man kan prova. Här ligger allt ansvar på individen om man vill lyckas eller ej.
  • Kampsport – Då kan man till exempel prova på brottning eller boxning. Har du barn som är lite vilda och bråkiga så kan denna typ av idrott vara bra då barnen kan få utlopp för sin vilda sida och därmed kanske få en lugnare sinnesstämning i vardagen.
  • Skidsport – I denna kategori finns till exempel utförsåkning eller längdåkning. Om ditt barn älskar vinter och snö, så kan det kanske vara en framtida Gunde Svan eller Anja Pärson du har i hemmet. Dessa idrotter kan dock vara svåra att utöva i stora delar av landet på grund av klimatet.

Jag hoppas därför att du, för dina barns skull, gör slag i sak och introducerar dem för en sport som de förhoppningsvis ska trivas med.

ashe