Fotboll

Finalen i NFL – Super Bowl 53

Alla idrotter har sina stora evenemang. När det gäller amerikansk fotboll är givetvis Super Bowl det absolut största som man kan spela. Super Bowl spelas en gång om året i skarven mellan januari och februari. Årets Super Bowl var inget undantag. Den andra februari avgjordes Super Bowl LIII, alltså den 53:e upplagan av Super Bowl. Årets final spelades i Atlanta i delstaten Georgia i USA. Arenan var fylld till bredden och sista stolen av glada och ivrigt påhejande anhängare till de två lagen New England Patriots och Los Angeles Rams hemtakter. New England är ett område som utgörs av ett antal små delstater i nordöstra USA, bland annat Massachusetts. Men man kan trots namnet New England säga att New England Patriots i allt väsentligt är Bostons lag i amerikansk fotboll.

Årets final i Super Bowl blev en defensiv och poängsnål historia. Vid halvtid hade endast ett field goal gjorts. Det gav tre poäng.

En touchdown ger istället sex poäng, med möjlighet till ett eller två bonuspoäng. Ett Field Goal blir det när ett lags bollsparkare sparkar den allt annat än runda och klotformade bollen in i målet bakom end zonen. Ett Field Goal kan man göra från ganska långt avstånd, ibland så långt som 50 yards (en yard är cirka 90 centimeter) och ett Field Goal är ofta ett bättre alternativ än att försöka få till en touchdown. Det brukar helt enkelt vara enklare att göra ett Field goal. Det handlar på om risk och belöning. Att försöka få till en touch down medför ofta en höge risk, särskilt om man är långt ifrån end zonen. Men det ger också en högre belöning i form av flera poäng.

Ett field goal är ofta ett tryggare och mindre riskfyllt alternativ.

Efter de två första av matchens fyra quarters hade New England Patriots lyckats försvara sig framgångsrikt och hållit nollan i matchen. Ett field goal gav en skör ledning i halvtid på tre poäng.

Efter en underhållande halvtidsshow där Maroon 5 stod för musiken avgjordes matchen i den andra halvleken. Under pausen kunde spelarna ta gott om tid på sig att byta utrustning och skor om det behövdes. Super Bowls halvtidsshow är på runt 30 minuter så det finns mer tid än i en vanlig match till att byta skor eller kanske låta fötterna vila lite i ett par sandaler från ecco till exempel. Även hjälmar kan vara skönt att ta av sig en stund.

New England Patriots lyckades försvara sig framgångsrikt samtidigt som de lyckades med att få en matchavgörande touch down. De släppte in ett field goal men gjorde även ett själva. Matchen slutade till slut 13-3 till New England Patriots i kampen mot Los Angeles Rams.

En av de spelare som kunde fira segern efter matchen var quarterbacken i New England Patriots, Tom Brady. Och trots att Tom Brady nu är 41år så tänker han enligt sig själv spela vidare. Innan Super Bowl fick han en fråga. Hur stor var chansen att han skulle sluta om han vann Super Bowl. Noll blev svaret.

ashe