Friidrott

Vad är Friidrott?

Att förklara vad friidrott är för någon sport och vad man sysslar med är en fråga man kan få många svar på beroende på vem man frågar. Man kan enkelt sammanfatta friidrott som något man gör med hjälp av sin kropp och inom kategorierna hoppning, löpning och kast med något.

Det många tänker på när de hör ordet friidrott kan vara VM i friidrott, eller kanske OS. Man ser framför sig en arena med löparbanor, sandlådor, nät, spjut och en massa aktivitet.

Vi har haft många stjärnor genom åren som presterat fantastiskt och givit Sverige många medaljer.

En annan sida man kanske tänker på är ett lopp som till exempel maraton eller blodomloppet som arrangeras på lite olika platser runt om i Sverige. Det kan också vara ett skolmästerskap med många skolbarn som gör sitt allra yttersta för att knipa en åtråvärd medalj och höja sitt betyg med.

Även alla dem som springer en hälsofrämjande joggingtur i skogen håller på med en sorts friidrott.

Att träna styrka, smidighet,rörlighet ,koordination och kondition som ung eller gammal är också ett sätt att fri-idrotta.

Man kan träna på en nivå som tar dig till en tävlingsnivå där du får möta likasinnade för att jämföra och se vem som är bäst och snabbast eller vad nu tävlingen gäller. Man kan också träna på en nivå som gör att du mår bra, du höjer välbefinnandet, ökar orken och håller kroppen i trim. Ibland hör man folk som säger; ”Jag tränar för att bli gammal”. Med det menar de att genom att hålla efter kroppen och träna muskler, skelett och psyke, så kommer du må så mycket bättre när ålderdomen kommer. Då kanske man klarar sig från att trilla, bryta lårbenshalsen eller vad det nu är man fasar för.

I friidrott är det självklart att alla får vara med, pojkar, flicka, unga och gamla. Alla tränar och tävlar tillsammans på sin nivå och här handlar det inte om att toppa laget och bänka de som inte är bäst. Här handlar det om att hitta en gemenskap där alla trivs och ställer upp för varandra.

Sporten är mestadels en individuell sport, men det förekommer lag som i stafetter, landskamper eller olika matcher mellan olika klubbar.

Kommer man till världsmästarkategori så är det ännu mer sällan det är konkurrens mellan jämnåriga i klubben utan laget består inte sällan av en person eller kanske två personer per gren.

Att träna friidrott passar de flesta. Under de första unga åren går träningen ut på att ha kul, prova sig fram i olika grenar, för att kanske runt 15-16-års åldern hitta en gren som man verkligen vill satsa på.

Även där kan man välja en gren som består av flera olika om man har svårt att bestämma sig. jag tänker då på 7-kamp eller 10-kamp.

ashe