Fotboll

Damfotboll

Att jämföra damfotboll och herrfotboll är inget som sportjournalistiken är speciellt glada för. Man måste dock göra det om det någonsin ska bli bättre för svensk damfotboll. När Sverige lyckade få två lag till OS sommaren 2016 fick svensk damfotboll ett uppsving, och det fanns anledning att visa på TV. Ena dagen visades herrlagen upp och nästa dag damlagen. Detta gjorde gott för sporten, men fortfarande återstår det mycket arbete innan damfotboll kommer i närheten av herrarnas uppmärksamhet.

Man talar gärna om att damfotboll och herrfotboll är olika sporter, och med det menar man väl, men det blir fel. Det blir nedvärderande när man säger så eftersom spelreglerna är detsamma oavsett om det är damer eller herrar som springer efter bollen. Att säga att man inte kan något om damfotboll, men allt om herrfotboll är också att klanka ner på damfotboll.

När det kommer till proffsfotboll är det också en stor skillnad i damfotboll, där en fotbollsdam på högsta nivå kan komma upp i 12 000 kronor i månadslön, medan en kille i samma serienivå lätt kan hamna på 50 000 kronor i månadslön. Skulle ett damlag vilja delta i Champions League får de räkna med bidrag från kommunen och dessutom gå back åtskilliga tusenlappar, medan prispotten på ett herrlag ligger någonstans runt 11-12 miljarder, så visst är det skillnad.

Detta är inga nyheter och så här har det varit länge, men utan att något görs åt saken. För att komma till rätsida med detta dilemma krävs det att dessa skillnader kommer upp till ytan på allvar, och det gäller såväl media-bevakning som hela ekonomi-tänket. Tittar man på siffror så visar det sig att 80% av alla resurser som läggs på fotboll går till det manliga könet. Denna ojämlikhet i samhället är svår att slå, och detta gäller även löner till förbundskaptener och spelare. Som exempel kan man titta på att svenska damallsvenskan har sponsorintäkter på ca 100 miljoner medan herrallsvenskan har ca 1,7 miljarder kronor i sponsorintäkter. Tittar man på en genomsnittslön för herrar ligger den på ca 75-90 000 kronor medan kvinnornas lön ligger på 10-11 000 kronor.

Det finns inte lika många damlag som herrlag, och många tjejer som spelar fotboll tröttnar på grund av dåliga speltider, dålig konkurrens och att det är svårt att få ihop lag. De flesta klubbar med tjejlag behöver slå ihop lagen för att kunna möta motståndarlag, och på detta sätt kommer inte sporten att växa.

ashe